Ruggenbergs liefdes en passies


Rob en Piet in Goya

Rob is gek op reizen. In Goya (India) zit hij achterop een motorfiets bij Piet den Blanken, een fotograaf met wie hij vaak samenwerkte

Rob Ruggenberg houdt van opera (klik hier om de zangeres te zien waar hij verliefd op werd). Verder verzamelt hij oude prenten en boeken, bijvoorbeeld oude uitgaven van de werken van Flavius Josephus.

Hij heeft ook een passie voor geschiedenis. Hij bestudeert de Eerste Wereldoorlog 1914-18 en zwerft vaak over de oude slagvelden van het Westelijk Front. Klik hier om meer te zien van zijn studie van de Groote Oorlog.

Zijn gekte voor geschiedenis blijkt ook uit zijn historische jeugdromans. Robs debuut Het verraad van Waterdunen verscheen in maart 2006 bij Querido, Amsterdam.

Het boek werd meteen genomineerd voor de Thea Beckman Prijs 2006 (voor de beste historische jeugdroman van het jaar), en in 2007 werd het door de Griffeljury bekroond met een Vlag en Wimpel.

In het voorjaar van 2007 verscheen zijn tweede historische jeugdroman: Slavenhaler, ook bij Querido. Het boek werd in 2009 bekroond met de Libra Wentelprijs.

Tussendoor schreef hij ook nog een historisch verhaal voor de verhalenbundel Nergens bang voor.

Robs derde historische jeugdroman: Manhatan verscheen in april 2009, wederom bij Querido. Het boek werd genomineerd voor de Archeon Prijs (de opvolger van de Thea Beckman Prijs), voor de beste historische jeugdroman van de laatste twee jaar.
Kort daarop werd Manhatan bekroond met de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderboekwinkels 2010, en met de Publieksprijs Jeugdliteratuur Brabantse Letteren 2011.

Samen met fotograaf Piet den Blanken maakte Rob ook het fotoboek de Kleuters van 1957 waarin zij een klas kleuters opzochten - 50 jaar later. Piet fotografeerde iedereen, Rob maakte en schreef de interviews; het werd een portret van een generatie.

IJsbarbaar, Robs vierde historische jeugdroman, verscheen in november 2011. De Griffeljury 2012 bekroonde het boek met een Vlag en Wimpel. In 2013 won IJsbarbaar de Prijs van de Jonge Jury.
Rob was daarmee in vijftien jaar tijd de eerste mannelijke winnaar van deze prijs - het was ook voor het eerst dat een historisch boek de prijs won.

In datzelfde jaar - 2013 - verscheen De boogschutter van Hirado. Het speelt zich af in Japan, in de 17de eeuw, toen de Nederlanders daar een handelspost vestigden. Het boek werd opnieuw genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury, en in België voor een soortgelijke prijs: de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury.

In november 2015 verscheen Haaieneiland, een spannend verhaal over vier mannen en één jongen die weglopen op een klein eiland in de Stille Zuidzee. Het is een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt rond het jaar 1722. Het werd genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury en het boek won de Thea Beckmanprijs.

Eind 2017 verscheen Piratenzoon, een boek over een Marokkaanse jongen die in 1602 als slaaf op een Spaanse galei in de Nederlanden verzeild raakt. Ook dit boek werd genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury.

In april 2020 verscheen Offerkind over een jong meisje en haar neef op hun vlucht door ons prehistorische land.

 

Meer informatie over Het verraad van Waterdunen

omslag Slavenhaler

Meer informatie over Manhatan

Meer informatie over De kleuters van 1957

Meer informatie over Nergens bang voor

Meer informatie over IJsbarbaar

Meer informatie over De boogschutter van Hirado

Meer informatie over Haaieneiland

Meer informatie over Haaieneiland