Milieuorganisaties kondigen harde acties aan

Noren jagen door op dwergvinvis

Door Rob Ruggenberg
OSLO/AMSTERDAM - Milieuorganisaties over de hele wereld hebben met verontwaardiging gereageerd op het besluit van Noorwegen om door te gaan met commerciële vangst van de met uitsterven bedreigde dwergvinvis. De Noren willen dit seizoen 301 van deze walvissen schieten, waarvan 112 voor 'onderzoeksdoeleinden'.
Greenpeace-woordvoerster Monica Verbeek kondigde gisteren 'harde acties' tegen Noorwegen aan. Ook het International Fund for Animal Welfare en het WereldNatuurFonds willen acties tegen Noorwegen.
Noorse walvisjagers hadden op een quotum van 500 voor de commerciële jacht gehoopt. De dwergvinvissen waar zij op jagen verblijven constant op het noordelijk halfrond en hebben daarom niets aan het beschermde walvisreservaat bij Antarctica.
De jacht op de dwergvinvissen werd in 1985 verboden, omdat hun populatie toen vrijwel gedecimeerd was. Noorwegen schatte vorig jaar dat er op het noordelijk halfrond, inclusief de Noordzee, weer 87.600 zwommen. Ondanks wereldwijde protesten hervatte Noorwegen de jacht en stelde het quotum op grond van een bepaalde rekenmethode op 296.

Dichter bij Amsterdam

In de praktijk konden de Noorse walvisjagers er het afgelopen seizoen niet meer dan 226 vinden, waarvan een aantal in de Noordzee. Sommige walvissen werden dichter bij Amsterdam geschoten dan bij Oslo.
De wetenschappelijke commissie van de internationale walvisvaartcommissie heeft op een vergadering twee weken geleden in Mexico gezegd dat de Noorse tellingen niet deugen. Er zouden nog hooguit 50.000 dwergvinvissen over zijn en conform dezelfde Noorse rekenmethode zou dat betekenen dat de walvisjagers er het nieuwe seizoen hooguit 0,95 konden schieten.

Boycots

Omdat de walvisvaartcommissie de Noorse rekenmethodes nog verder wilde onderzoeken werd verwacht dat Noorwegen de jacht zou opschorten. In de VS, Canada, West-Europa en Australië hebben consumenten- en milieuorganisaties druk op Noorwegen uitgeoefend, onder meer met toeristenboycots.
Dat Noorwegen de jacht nu voortzet komt volgens Noorse kranten vooral omdat de Noorse regering zich gesteund voelt door de Amerikaanse president Clinton. Deze heeft een veto uitgesproken over een voorstel van de minister van handel voor een beperkt Amerikaans handelsembargo tegen Noorwegen.
Ook het Europees parlement wilde actie tegen Noorwegen, maar heeft de daad niet bij het woord gevoegd.



© 1995 Rob Ruggenberg. number
Last modified: 10-03-95