Horeca-concern al jaren in belangstelling van fiscus en GAK
Grote schoonmaak bij Van der Valk
Jarenlang werd het Van der Valk-concern nauwlettend in de gaten gehouden
door de belastingdienst. Tenslotte deed de Fiscale Inlichtingen- en
Opsporingsdienst Fiod zorgvuldig voorbereide en grootscheepse invallen in vier
van de zestig vestigingen. De fiscus is 'een grote schoonmaak' begonnen bij Van
der Valk.
Door Rob Ruggenberg
Bij alle huiszoekingen zondagavond en gistermorgen bij het
Van der Valk-concern is een rechter-commissaris aanwezig geweest. Daardoor
beschikte de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst Fiod overal over de
meest vergaande wettelijke bevoegdheden.
In 'normale' gevallen heeft de Fiod geen bevoegdheid tot arrestaties en
onderzoek aan het lichaam. Dat kan alleen in aanwezigheid van een
rechter-commissaris. Het is duidelijk: de fiscus is begonnen met 'een
grote schoonmaak bij Van der Valk.
"Bij ons wordt überhaupt niet zwart uitbetaald", brieste Gerrit van der
Valk, de stamvader van het concern, precies een jaar geleden in deze krant.
"Dat is kwaadsprekerij van concurrenten en van de vakbeweging die zieltjes
probeert te winnen."
Hij reageerde toen op de beschuldiging van bestuurder Ben Francooij van de
Horecabond FNV dat 'al geruime tijd zekerheid bestaat dat bij Van der Valk op
grote schaal zwart wordt uitbetaald'. Francooij beschreef gevallen van mensen
die bij Van der Valk ontslagen worden, een uitkering aanvragen 'en dan blijken
niet in de administratie opgenomen te zijn'.
Wetten
Francooij schatte toen dat in 80 procent van alle 50.000 Nederlandse
horecabedrijven met zwart geld wordt gewerkt. Gerrit van der Valk antwoordde:
"Dat ligt dan niet aan de horeca, maar dat komt omdat de wetten niet deugen. De
overheid zou eens de moed moeten hebben om regels bij te stellen als de
samenleving daar kennelijk om vraagt."
Maar juist het tegendeel gebeurde. De Tweede Kamer drong aan op strengere
controle. In het najaar bracht een steekproef in Leiden van het ministerie van
Financiën aan het licht dat in elk horeca-etablissement gemiddeld drie mensen
werkten die niet op de loonlijst stonden. Landelijk omgerekend zou dat
neerkomen op 150.000 zwartwerkers.
Daarna gingen de zaken in snel tempo. In het najaar werden overal
computerbestanden gekoppeld. Alleen al in het oosten en zuiden van Brabant
controleert het zogenaamde Horecateam van belastingdienst en bedrijfsvereniging
op deze wijze nu elke maand tenminste 250 kleine en middelgrote
horecabedrijven.
Als gevolg daarvan kiezen de horeca-ondernemers in rap tempo eieren voor hun
geld. Zij hebben de afgelopen maanden zeventig procent meer
loondienst-medewerkers bij de bedrijfsvereniging aangemeld dan in voorgaande
perioden: 'zwarte' werknemers worden massaal 'gewit'.
Al jarenlang
Dat het Van der Valk-concern op bijzondere belangstelling kon rekenen, werd
vorig jaar al voorspeld. Er is jarenlang van alles aan de hand. Talloos zijn de
door de Arbeidsinspectie geconstateerde overtredingen van de Arbeidswet.
Vooral in de jaren zeventig en tachtig was het raak: te jeugdige
arbeidskrachten, jongeren die werkten op uren die niet zijn toegestaan,
illegalen, geen bijgehouden arbeidskaarten. Bij één inval, in motel Eindhoven,
werden maar liefst 250 overtredingen van de Arbeidswet vastgesteld.
Bedrijfsleiders en directeuren van het concern spraken voor de rechter
steeds over een hetze van de Arbeidsinspectie, en over 'verouderde wetten'. Ze
werden niettemin veroordeeld tot forse boetes.
In 1986 heeft een soortgelijke actie als zondag plaatsgevonden bij de Van
der Valkvestiging De Bijhorst in Wassenaar. Toen vielen daar op een
maandagochtend in oktober 120 belastingambtenaren het hotel-restaurant binnen.
Het bedrijf werd anderhalf uur lang hermetisch van de buitenwereld afgesloten.
Een receptioniste werd onder dwang van het toilet gehaald. Alle gasten en
personeel moesten hun identiteit bewijzen.
Kritiek
Op de massaliteit van die actie was destijds nogal wat kritiek. Volgens de
officier van justitie was het echter de enige manier om de feiten op een rijte
te krijgen.
Die feiten bleken - na twee jaar onderzoek - niet echt schokkend:
van de 150 werknemers stonden er twee niet op de loonlijst, van vijf anderen
waren te weinig uren vermeld en van nog vijf anderen een te laag salaris. Van
der Valk concern betaalde aan justitie een schikking van f. 60.000 en maakte aan
de bedrijfsvereniging f. 65.000 aan niet-afgedragen premies over.
Bij de nieuwe invallen besloot de Fiod tot een andere
techniek. Het tijdstip van tien uur 's avonds werd gekozen 'om zoveel mogelijk
rekening te houden met de bedrijfsbelangen van het concern', aldus
de Haagse officier van jusitie mr. N. Zandbergen.
Hij ontkende dat gasten belangrijke hinder hebben ondervonden van de actie,
zoals de advocaat van de familie gisteren zei. Gasten zijn volgens Zandbergen
niet ondervraagd, 'al krijg je natuurlijk in zo'n situatie altijd enige
verwarring. Maar de mensen mochten rustig afrekenen, betalen en vertrekken'.
Draaiboek
Een opsporingsambtenaar van de Fiod heeft onlangs tegenover een verslaggever
van deze krant uit de doeken gedaan hoe deze invallen worden voorbereid. "Dat
gebeurt aan de hand van een draaiboek. "
"Wij nemen niet alleen de hele officiële
boekhouding in beslag, maar wij doorzoeken het bedrijf van boven tot onder. Het
kleinste papiertje in een jaszak, een tasje of een portemonnee kan van belang
zijn. Zwart geld wordt immers altijd wel op een of andere manier geboekt. Soms
gebeurt dat in code, maar wij hebben experts in huis om die te breken. Meestal
gaan we met een hele berg papieren terug naar kantoor en dan begint het
puzzelwerk."
Volgens deze opsporingsambtenaar zal een horeca-ondernemer die zijn
personeel zwart betaalt, over het algemeen zijn eigen inkomsten en uitgaven
niet volledig boeken. "Wij weten echter wel ongeveer hoeveel pilsjes er uit een
vat gaan of hoeveel borreltjes uit een fles. We weten ook dat er met carnaval
en tijdens de kermis meestal meer wordt omgezet dan anders. Door bij de
toeleveranciers na te gaan hoeveel is aangeleverd, door vergelijkingen met
administraties van soortgelijke bedrijven en door het verhoren van personeel
komen we meestal wel achter de waarheid."
"Natuurlijk kondigen we onze komst niet tevoren aan, maar eenmaal binnen
melden we ons correct. We zeggen waarvoor we komen en wat we precies gaan doen.
We geven de baas de gelegenheid om ons alle relevante stukken te overhandigen,
maar zeggen ook dat hij niet verplicht is op onze vragen te antwoorden. Wel
zorgen we ervoor dat hij tijdens het onderzoek geen contact meer heeft met zijn
personeel en dat hij niet meer kan telefoneren. Op die manier proberen we
snelle afspraken met anderen om ons om de tuin te leiden, te voorkomen."
© 1995 Rob Ruggenberg.
Last modified: 10-03-95